Wat gebeurt er als je als psychologiestudent stage gaat lopen bij een technisch bedrijf? Robinn stapte bewust buiten haar vertrouwde omgeving om te ontdekken wat de bedrijfskant van haar vak te bieden heeft. Tijdens haar afstudeerstage bij Altec dook ze in het thema medewerkersvrijwilligerswerk en onderzocht ze wat mensen drijft om zich vrijwillig in te zetten via hun werk.
Robinns stage bij Altec begon op een onverwachte manier. Tijdens een gesprek met Dennis, die ze al kende vanuit haar persoonlijke omgeving, kwam het onderwerp MVO ter sprake. Het raakte direct iets bij haar. “We hadden het over maatschappelijk verantwoord ondernemen en de rol die bedrijven daarin kunnen spelen. Eén van de onderwerpen daarin was vrijwilligerswerk vanuit medewerkers. Toen dacht ik: hoe mooi zou het zijn als ik daar mijn afstudeeronderzoek aan kan koppelen?” Zo ontstond het idee om te onderzoeken hoe medewerkers bij Altec aankijken tegen vrijwilligerswerk dat vanuit de organisatie gestimuleerd wordt.
Psychologie op de werkvloer Voor Robinn betekende deze stage een stap buiten haar comfortzone. Eerdere ervaring die ze opdeed tijdens haar opleiding kwam namelijk vanuit de zorg. “De afgelopen jaren heb ik veel meer gewerkt met cliënten, bijvoorbeeld met mensen met een verstandelijke beperking of gezinsbegeleiding. Dat is een andere omgeving dan wat je in een kantoorfunctie ziet,” vertelt ze. Juist daarom besloot ze nu bewust de bedrijfsmatige kant van de psychologie te verkennen, om ook daar ervaring op te doen. Binnen Altec kreeg ze de kans om te onderzoeken wat medewerkers motiveert om zich vrijwillig in te zetten voor maatschappelijke doelen. “Ik heb interviews afgenomen om te achterhalen wat mensen beweegt. Welke rol speelt zingeving? Hoe belangrijk zijn normen en waarden? En wat betekent bedrijfscultuur in dit geheel?” Ze wilde graag ontdekken of de kant van HR en organisatiepsychologie misschien ook bij haar paste. En dat bleek een schot in de roos.
De stap van de zorg naar het bedrijfsleven bracht voor Robinn een wereld van verschil. “In de hulpverlening werk je heel reflectief en was ik meer bezig met emoties en processen. Hier zijn de werkzaamheden concreter: zoals klantvragen beantwoorden, systemen verbeteren en een HR-beleid ontwikkelen.” Toch ontdekte ze overeenkomsten: ook hier draait het uiteindelijk om mensen. “De psychologie blijft relevant. Je kijkt naar gedrag, motivatie en communicatie — alleen in een andere context.”
Waardevolle inzichten Wat Robinn tijdens haar onderzoek opviel: geen verhaal was hetzelfde. “Iedereen heeft zijn eigen motieven. Voor de één draait het om iets kunnen bijdragen aan de samenleving, voor de ander is het een manier om verbinding te voelen. Wat ik vooral interessant vind is het vraagstuk of het nog als vrijwilligerswerk gezien wordt wanneer dit door een werkgever wordt aangemoedigd.” Volgens Robinn levert dit soort vragen waardevolle inzichten op, voor haar studie én voor Altec. “Het is mooi dat er ruimte is om te kijken hoe we als bedrijf iets kunnen betekenen voor de samenleving. Maar het moet wel passen bij de mensen die er werken.”
Alle ruimte voor onderzoek De stageperiode bij Altec zit er bijna op, en Robinn kijkt er positief op terug. “De sfeer is goed, de collega’s zijn open en ik kreeg alle ruimte voor mijn onderzoek. En ik vond het leuk om te merken dat psychologie ook op de werkvloer hartstikke relevant is.” En nu? Wat heeft dit gebracht voor de toekomst? “Ik merk dat ik de bedrijfskant van psychologie heel interessant vind. Dingen als neuromarketing en gedragspsychologie spreken me erg aan.” Wat Robinn precies gaat doen na haar studie weet ze nog niet, maar ze heeft door buiten haar vertrouwde omgeving te kijken waardevolle inzichten én nieuwe interesses opgedaan. Met die ervaring is de volgende stap in ieder geval een stuk duidelijker geworden.