Product toegevoegd aan bestelling
Winkelwagen
Online bestellen via ons klantportaal
Voor 14:00 uur besteld? Vandaag verzonden!
Gratis advies, installatie en support

Zo kies je de juiste inktfolie

Voor een haarscherpe bedrukking

Simpel gezegd is inktfolie gewoon een folie met inkt. Het is één lange, opgerolde filmlaag waarop inkt is aangebracht. Deze inkt kan aan de buitenkant of op de binnenkant aangebracht zijn. De meeste printers gebruiken echter inktfolie met inkt aan de buitenkant. Wanneer je print gaat het inktfolie samen met het labelmateriaal onder de printkop door. Deze printkop verwarmt het inktfolie, waardoor de inkt hecht aan het label. Dit principe noemen we Thermal Transfer Printing. Een even simpele als briljante printtechnologie. Maar kan je zomaar elke soort inktfolie gebruiken? En hoe weet je welke inktfolie je nodig hebt?

1. Wat is de beste inktfolie?

Wat voor jou het beste inktfolie is, is van vele factoren afhankelijk. Bijvoorbeeld van het labelmateriaal waarop je gaat printen en de omgeving waar het label gebruikt wordt. Wanneer je geen geschikt inktfolie gebruikt kan het bijvoorbeeld zo zijn dat je de bedrukking kan afvegen of dat de bedrukking vlekkerig wordt. En dat wil je natuurlijk niet. Het beste inktfolie is daarom altijd een afgewogen combinatie van materiaal en inktfolie.

Elke inktfolie wordt gemaakt van een combinatie van twee materialen: was en hars. Afhankelijk van de hoeveelheid was of hars er gebruikt wordt, spreken we echter over was inktfolies en hars inktfolies. Een inktfolie waarbij de verhouding 90% was en 10% hars is, scharen we onder de was inktfolies. Andersom geldt dat, je raadt het al, een inktfolie met een 90% hars en 10% was verhouding onder de hars inktfolies valt.

Was inktfolies

Was inktfolies bestaan dus voor het grootste deel uit was. Was is het zachtste materiaal van de twee en daardoor ook het meest kwetsbaar. Deze inktfolies zijn daarom minder geschikt voor een krasvaste bedrukking en vooral een oplossing voor bedrukkingen op matte of grovere materialen. Denk aan wikkellabels, papieren adresetiketten en verzendetiketten.

Hars inktfolies

Hars daarentegen is het hardste materiaal. Inktfolies die voor het grootste gedeelte uit hars bestaan zijn daarom meer geschikt voor het robuuste werk. Bijvoorbeeld als een hoge krasvastheid, lange levensduur en chemische resistentie belangrijk zijn. Hars inktfolies worden dan ook veel gebruikt bij industriële toepassingen of omstandigheden zoals extreme hitte, zware weersomstandigheden en chemische behandelingen. Onze AR-01 en AR-10 zijn voorbeelden van inktfolies met een hoge verhouding hars. Hars inktfolies zijn bijzonder geschikt voor gladde of glanzende materialen, zoals polyester of vinyl.

Was/hars inktfolie

Wanneer de verhouding was en hars van de inktfolie ongeveer gelijk ligt, biedt het de voordelen van beide materialen maar levert het op beide vlakken ook in op kracht. Onze AWH-10 en AWH-13 inktfolies zijn voorbeelden van inktfolies waar de verhouding was en hars ongeveer gelijk ligt. Door deze verhouding zijn ze geschikt voor een breed scala aan labelmaterialen.

Er zijn duizend-en-één soorten inktfolies en labelmaterialen. Er is dus niet één inktfolie aan te wijzen die in elke situatie de beste optie is. Om je te helpen de juiste inktfolie te kiezen hebben wij een handig overzicht gemaakt waarin je voor onze labelmaterialen de aanbevolen inktfolie ziet. Gebruik je meerdere labelmaterialen? Laat je dan altijd adviseren door onze experts. Zij weten als geen ander wat voor jou de beste keuze is. Voor welke toepassing je het ook gebruikt.

Verder lezen binnen labelprinters

Wil je meer weten over labelprinters, labels of software? Bel naar 078 615 2033 of laat je gegevens hieronder achter en we bellen je graag terug voor een advies op maat!

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.